ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - Implemented projects

Implemented projects

Print
PDF

Пристапот до информации – извор за поквалитетно информирање (2012-2013)

on .

There are no translations available.

Проектот треба да им овозможи на македонските новинари поголемо и поефективно користење на јавно достапните информации во насока на унапредување на квалитетот на информирањето и промовирање на слободата на изразувањето и независноста на медиуми.  
Проектот е финансиран од ЕУ преку Европскиот инструмент за демократија и човекови права (ЕИДХР), а се спроведува во партнерство со Access Info Europe од Шпанија и Балканската истражувачка мрежа на новинари - БИРН од Македонија.

Print
PDF

Проект за транспарентно владеење (2009-2012)

on .

There are no translations available.

Проектот развива механизми за зголемување на транспарентноста, отчетноста и одговорноста на локалните самоуправи во Македонија, поттикнување на поголемо учество на граѓаните и на локалната бизнис заедница во процесот на одлучување во локалните самоуправи и размена на најдобри практики и искуства меѓу опшините како во земјава, така и во регионот. Проектните активности придонесуваат кон намалување на нивото на корупција во локалните заедници и кон засилување на довербата на граѓаните и бизнис претставниците во локалните власти.

Print
PDF

Media and CSOs against corruption (2011-2012)

on .

The project encompassed a series of separate and joint activities for enhancing media and CSOs role, as the most important representatives of the citizens, in the fight against corruption. The project increased capacities, involvement and cooperation of media and CSOs in the fight against corruption through a direct involvement in action activities’ of more than 100 journalists, news editors and CSOs representatives. An in-depth research of the way Macedonian media report on corruption was conducted as a base for designing trainings and debates programs, as well as recommendations for improving the role of the media in the fight against corruption.

In addition, manual for CSOs was published for enhancing their role and involvement in the fight against corruption. Besides, Macedonian translation of one of the world’s most important books on corruption and fight against it – “Corruption and Government” from Susan-Rose Ackerman, has been published. The project has finished with establishing of an informal network of media and CSOs representatives for the fight against corruption. The project was financially supported by EU’s Instrument for Pre-Accession Assistance – IPA.

Print
PDF

Exchange of experiences among investigative journalists from Macedonia and Romania (2008-2009)

on .

Decreasing the corruption: Exchange of experiences and best practices in investigative journalism among journalists from Macedonia and Romania

Through partnership with the Romanian Center for Investigative Journalism, 10 journalists from the most relevant national and local media from Macedonia were trained by leading trainers in investigative journalism from Romania, on advanced techniques in investigative journalism.