ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - News
Print
PDF

Analysis of findings of monitoring of media reporting 2017

This is the second media monitoring report, the first being published in 2016. The monitoring covers the investigative and analytical articles and stories published by the media and aims to provide sufficient quality and relevant information to enable the assessment of incidence and quality of investigative and analytical journalistic articles, subject matters and fields covered by those articles. At the same time, the findings should provide the basis for design and planning of series of actions aimed at improved media reporting in general. The report may help journalists and media outlets to identify and locate the weaknesses in their reporting and as a roadmap to improved reporting. NGOs, on the other hand, may use the analysis as indicator for the areas in which enhanced engagement may be needed to ensure more regular, professional and objective information to the public.

he monitoring of media reporting that aims to assess the quantity and quality of investigative and analytical reporting is implemented under the auspices of the “Investigative Reporting for Promotion of Reforms” Project, financed by the European Union. The aim of the Project, which is implemented from 2016 to 2019, is to promote and stimulate the growth of accurate and investigative reporting with the purpose to contribute to better informed public and protection of public interest. In other words, the goal is to stimulate the editorial offices and newsrooms and their journalists to dedicate greater attention to in-depth, more substantial analysis of problems and issues, thus separating themselves, quality wise, from the influx of short, fast, superficial and sensationalist information, presenting the citizens with the context and allowing them better insight into the situation.

Print
PDF

1/3 of local tender procedures were presented with only one bid or no bids

SKOPJE, 20 June 2017 – Today, the Center for Civil Communications published its monitoring report on public procurements organized by institutions at local level.

Key findings include:

- The already low competition in tender procedures organized on local level continues to decline. Monitored tender procedures were marked by an average participation of 2.4 bidding companies, while 35% of tender procedures were presented with only one bid or no bids. For comparison purposes, in the previous reporting period the average number of bidding companies per tender procedures accounted for 2.8, while 29% of tender procedures were presented with only one bid or no bids.

- Although duration of tender procedures is extended, companies have shorter deadlines for development and submission of their bids. In most cases, contracting authorities set the minimum law-stipulated deadline for bid submission. However, unlike these calendar-based deadlines, the actual deadlines for companies to develop and submit their bids are much shorter. There are cases in which companies have only had one day to develop and submit their bids.

- The share of tender annulments in the monitoring sample remains at the same high level of 18%. Dominant reasons indicated for annulment of public procurements include high prices and absence of bidding companies in tender procedures.

- Although they are mandatory for all procurements, e-auctions were organized in only 55% of monitored tender procedures. On the contrary, the share of so-called e-procurements or tender procedures fully organized in electronic manner accounted for 58%. The average price reduction at e-actions accounted for decrease by only 10%.

- There are numerous examples in which contracting authorities have taken different actions in same situations,  i.e. when bidding companies have not submitted complete bids. Some contracting authorities requested them to provide the necessary additional documents, while others immediately excluded said companies from the procurement procedure.

The report is available here. For more information, please contact the Center for Civil Communications by tel.: (02) 3213-513 or by e-mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Print
PDF

Најново истражување на ЦГК

There are no translations available.

Анализа на резултатите од истражувањето на финансиските трансфери од општините до невладините организации во 2016 година

Со ова истражување се мапираат карактеристиките на процесот на финансирање на невладините организации од буџетската линија 463, се утврдува нивото на транспарентност и отчетност на општините, се детектираат проблемите и слабостите во процесот и се дефинираат препораки за подобрување на веќе востановените практики.

Со ова истражување, за прв пат во Македонија, на едно место се претставени сумарни и поединечни податоци за средствата доделени од општините на невладините организации, листата на добитниците на проектите, како и транспарентноста на целиот процес од објавувањето оглас до реализацијата на проектите. До базата на отворени податоци од истражувањето може да се оди преку следниот линк.

Print
PDF

ПОВИК за доделување мали грантови на граѓански организации во рамки на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“ финансиран од Европската Унија

There are no translations available.

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) во соработка со НВО Инфоцентар и БИРН Македонија во рамките на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“, финансиран од Европската Унија преку програмата за поддршка на граѓанскиот сектор и слободата на медиумите 2014, објавуваат повик за доделување грантови за граѓански организации (ГО) за акции поврзани со прибирање, обработка и анализа на информации од јавен карактер и подготовка на отворени бази на податоци за области од поширок јавен интерес.

Документите поврзани со овој оглас можете да ги преземете на следниов линк.

Print
PDF

Companies survey on their experience from participation in public procurement procedures

The research among companies related to their experience from participation in public procurement procedures was conducted in the period November - December 2016. It targeted a total of 230 companies from all bigger towns across the country. This research represents the seventh regular survey of companies in relation to public procurement conducted by the Center for Civil Communications as part of their monitoring of public procurement from 2009 onwards. This analysis presents survey results, as well as comparison against results obtained on previous surveys, for the purpose of presenting the actual current state-of-affairs, but also trends in public procurement.