ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - Јавно трошење за јавно добро (2018-2021)
seriale online filme online seriale online filme online seriale online filme online seriale online filme online filme porno
Печати

Јавно трошење за јавно добро (2018-2021)

on .

Активноста „Јавно трошење за јавно добро“ е поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Целта на оваа активност е зголемување на ефективноста на јавното трошење преку намалување на корупцијата и зголемување на транспарентноста.

Проектот ги опфаќа следните активности:

  • Мониторинг на јавните набавки во земјата и унапредување на регулативата за јавни набавки и нејзината примена во насока на намалување на корупцијата;
  • Мерење на нивото на активна транспарентност на институциите и нивно рангирање;
  • Истражување на важни прашања од областа на јавното трошење, нивно објавување и помош на новинари и граѓански организации за истражувања на јавното трошење и
  • Застапување за поголема транспарентност, отчетност и интегритет во јавното трошење.

Очекувани резултати:

1) Подобрување на законската рамка за јавни набавки и нејзина примена во насока на намалување на корупцијата и зголемување на ефективноста во јавното трошење;

2) Унапредена примена на регулативата за транспарентност и отчетност на јавните институции на национално и на локално ниво и

3) Овозможување новинарите, граѓанските организации и граѓаните да ја исполнуваат својата надзорна улога врз јавното трошење и зголемување на притисокот врз јавните институции за поголема транспарентност и намалување на корупцијата.

Вкупната вредност на проектот изнесува 119.961,85 УСД долари.