Print
PDF

Оглас за вработување на програмски асистент

on .

There are no translations available.

Центарот за граѓански комуникации објавува оглас за ангажирање на програмски асистент во организацијата.
Потребни квалификации:

»   Искуство во IT област;
»   Добро познавање на data scraping и data processing;
»   Одлични вештини за визуелизација на податоци и користење на алатки за визуелизација;
»   Познавање од бази на податоци;
»   Одржување (дополнување, промени и надградба) на веќе постоечки веб сајтови изработен во Wordpress и Joomla и одржување на сајт со имплементирана Open Data функционалност;
»   Познавање на хардверски компоненти и мрежни системи;
»   Одлично познавање на MS Office;
»   Одлично познавање на пишан и говорен англиски јазик.

Ќе се смета за предност IT образование, работно искуство во граѓанскиот сектор, истражувања или визуелизација на податоци.

Работното место е на неопределено време, но со пробен период од три месеци, бруто платата е 700 евра.

Биографиите и портфолија (за докажување на претходното искуство) да се испратат на:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Рок за пријавување: 20.04.2019 година
Само кандидатите кои ќе поминат во вториот круг ќе бидат контактирани.

Print
PDF

Policy paper

on .

Planning of Public Procurements in Macedonia: Between the Needs and the Reality - State-of-affairs, problems that need to be addressed, and proposals for improvement.

Print
PDF

Зa новогодишно украсување потрошени 615 илјади евра

on .

There are no translations available.

Денеска, 5 февруари 2019 година, Центарот за граѓански комуникации ја објави базата на податоци за сите тендери на локалните власти за новогодишно украсување за дочекот на 2019 година. Базата на податоци открива дека за дочекот на Новата 2019 година се украсија повеќе општини и се потрошија повеќе пари од лани. Локалните власти склучија договори за новогодишно украсување во вкупна вредност од околу 615 илјади евра. Најголем дел од парите завршија кај скопската фирма Линк Медиа Плус која за два договори (со Градот Скопје и со Општина Струмица) ќе добие над 300 илјади евра, а најголем број на договори и тоа дури 11 во вкупна вредност од 185 илјада евра добила фирмата Метал-Вет-Ел од Скопје.

Базата на податоци дава преглед на трошоците за новогодишно украсување во период од 4 години и овозможува споредба дали одредена општина го зголемила или намалила овој трошок. Податоците од оваа база се ставаат на располагање во отворен формат за служат како основа за натамошно користење и истражување.

Оваа база на податоци е дел од предвидените десет истражувања и бази на податоци за трошењето на јавните пари кои ќе се реализираат во рамките на проектот Јавно трошење за јавно добро, поддржан од Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Целта на проектот што го спроведува ЦГК е зголемување на ефективноста на јавното трошење преку намалување на корупцијата и зголемување на транспарентноста.

Print
PDF

Policy paper: (Non)performance of the system for prevention of corruption in public procurements in Macedonia

on .

Tender procedures, a term popularly used for public procurement, are yet another area prone to corruption. For these reasons, Macedonia - as many other countries – has established a multitude of system institutions and has assigned them a particular role in the fight against corruption in public procurement, at least according to regulations and laws in effect. As is the case in to many other areas, the system in place has grossly underperformed. The document analyzes the role of each of the involved institutions in the system and proposes measures for more effective fight against corruption in public procurement.